Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da resepsiyonda hazır bulundu.
Tacikistan’ın 32’inci Bağımsızlık Günü resrpsiyonuna Ankara’dan Büyükelçiler, Askeri ataşeler ve çok sayıda seçkin bir davetli topluluğu da katıldı.
Tacikistan ve Türkiye’nin milli marşlarının seslendirilmesinin ardından ilk konuşma için Tacikistan Büyükelçisi Eşrefcan Gulov kürsüye geldi.
Büyüyelçi Eşrefcan GULOV, ülkesinin bağımsızlığının Tacik halkı için en kutsal ve en büyük başarı olduğunun altını çizerek konuşmasına başladı.
Devletin bağımsızlığı, halkın barış ve ulusal birlik kurucusu, ulusun lideri, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın önderliğinde ulusal bayrak altında birleşen Taciklerin, birçok ciddi problem ve sorunların üstesinden geldiğini vurgulayan GULOV, bunun Tacikistan’ı istikrarlı ekonomik ve sosyal kalkınma aşamasına ulaştırmak için eşsiz bir tarihi fırsat sağladığını dile getirdi.
Tacikistan’ın bağımsızlık yıllarında çok sayıda alt yapı çalışmasını tamamladığını hatırlatan Eşrefcan GULOV, Cumhurbaşkanı İmamali RAHMAN’ın ileri görüşlü politikaları sayesinde ülkesinin, dünyadaki diğer ülkelerle arasındaki ilişkilerini güçlendirdiğini kaydetti.
Büyükelçi GULOV, İmamali Rahman’ın AÇIK KAPILAR politikasıyla Tacikistan’ın dünyada yer alan 180 ülkeyle diplomatik ve dostane ilişkiler geliştirdiğini ve bunun sonucu olarak 57 uluslararası ve bölgesel örgütün tam üyesi olduğunu da hatırlattı.
Tacikistan’ın su, iklim ve buzulların korunması konularında lider ülke konumu ve girişimlerini çoğu ülkenin kabul ettiğini dile getiren GULOV, bu yapıcı yolda ülkelerin kendileriyle işbirliği yapmasından büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi.
Büyükelçi GULOV, Tacikistan’ın, özellikle etkili kuruluşlardaki rolünün, öteki ülkelerce güvenlik, istikrar, çevre ve iklim değişikliği gibi küresel ve bölgesel öneme sahip sorunların çözümünde etkili ve yapıcı olarak değerlendirildiğine de vurgu yaptı.
Türkiye’nin, Tacikistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve diplomatik ilişkiler kuran ülkelerden biri olduğuna vurgu yapan Büyükelçi GULOV, iki ülkenin üst düzey liderleri arasındaki iyi ilişkilerin, ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin ve güvenin üst düzeyde olduğunun bir göstergesi olduğunu da kaydetti.
Büyükelçi Eşrefcan GULOV, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Türkiye ile Tacikistan halkları arasındaki kültürel işbirliğinin temelini oluşturduğuna da atıfta bulundu.
Büyükelçi GULOV, ülkesinin barışçıl bir ülke olduğunu ve Tacik halkının barış ile birliğin sağlanması için büyük bir gayret harcadığını vurgulayarak Tacikistan’ın tüm anlaşmazlık ve çatışmaların barışçıl bir şekilde ve karşılıklı çıkarları dikkate alarak çözülmesinden yana olduğunu vurguladı.
Büyükelçi GULOV, her devletin istikrarı ve ilerlemesinin barış ve huzura bağlı olduğunun da altını çizdi.
Büyükelçi Gulov, Kahramanmaraş merkezli iki depremin hemen akabinde ülkesinin Türkiye’ye insani yardım ve 50 kişiden oluşan arama kurtarma timi yolladığının da altını çizdi.
Şiddetli depremler sebebiyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberi, tüm Tacikistan halkında derin üzüntüye neden olduğunu belirten GULOV, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali RAHMAN’ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderen ilk liderlerden biri olduğunu hatırlattı.
GULOV, meydana gelen trajedinin devletlerin yardım eli uzatma konusundaki dayanışmasını ortaya koyduğunu, ülkelerin kin ve düşmanlığı bir kenara bırakarak zor zamanlarda birbirlerine yardım etmeye çalışma gerekliliğini hatırlattığını da belirtti.
Buradan hareketle, GULOV, Fars-Tacik halkının büyük şair ve düşünürü Saadi Şirazi’nin şu özlü sözlerini seslendirdi.
“Ademoğulları aynı vücudun uzuvlarıdırlar. Zira aynı cevherden yaratılmışlardır. Felek bir uzva elem getirirse, öbürlerinin huzuru kalmaz. Ey başkalarının acısıyla kaygılanmayan kişi, sana insan demek yakışmaz.”
Resepsiyonda Büyükelçi Eşrefcan GULOV’dan sonra kürsüye Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak geldi.
Türkiye ve Tacikistan’ın müşterek tarih ve mirasla birbirine bağlı 2 kardeş ülke olduğunu dile getiren Bakan BAK, Bu kardeşlik bağlarının her türlü insani, siyasi ve iktisadi ilişkileri geliştirmek için güçlü bir temel teşkil ettiğinin altını çizdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Tacikistan ile ilişkilerin spordan ulaşıma, tarımdan sağlığa, enerjiden altyapıya, ve eğitimden savunma sanayine kadar her alanda geliştiğine dikkat çekti.
Bakan BAK, ikili ilişkileri çok fazla derinleştirmek ve kurumsallaştırmak istefiklerinin altını çizen Osman Aşkın BAK, geçen yıl 560 milyon dolar düzeyine ulaşan her iki ülkenin ticaret hacmini 1 milyar dolar hedefine çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan BAK, İsteklerinin attıkları her adımın ve gerçekleştirdikleri atılımların her iki ülke halkını birbirine daha da yakınlaştırmak olduğunu söyledi.
Sporun bu adımları gerçekleştirmeye vesile olacak en güçlü köprülerden biri olduğunun altını çizen BAK, Türkiye’nin özellikle son 22 yıldır gerçekleştirdiği sportif hamlelerin dünyanın en genç spor tesislerine sahip olmasını ve uluslararası organizasyonların gözde ülkelerinden biri olmayı sağladığını dille getirdi.
Bakan BAK, Sportif imkanların fazlalaştığı ve altyapının da güçlendiği ölçüde sportif başarıların da da arttığına dikkat çekti.
Osman Aşkın BAK, Gelinen noktada, Türkiye’nin elde ettiği tecrübe, birikim ve güçlü imkanları kardeş ülke Tacikiastan ile paylaşmaktan ve bu alanda gerçekleştirilecek iş birliklerinden memnuniyet duyacaklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların hemen akabinde Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Tacikistan Büyükelçisi Aşrofcan Gulov, Milli Gün için hazırlanmış üzerinde Tacik ve Türk bayraklarının bulunduğu pastanın kesimini yaptılar.
Pasta kesiminden hemen sonra davetliler, Tacik müziğinin sevilen eserlerinin eşliğinde Tacik ve Türk mutfağından lezzetli yemeklerin tadını çıkardılar.
Tacikistan’ın 32’inci Bağımsızlık Günü resepsiyonu sona erdiğinde davetlilere Tacikistan yöresel ürünleri ikramı yapıldı.